Great oaks from little acorns grow..

Ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA)

Η IFMSA (International Federation of Medical Students’ Association) αποτελεί μια γιγαντιαία οργάνωση νέων φοιτητών Ιατρικής, με πάνω από 100 οργανώσεις μέλη σε 97 χώρες του κόσμου περικλείοντας περί τα 1.2 εκατομμύρια φοιτητών. Τους Έλληνες φοιτητές Ιατρικής εκπροσωπεί αποκλειστικά η HelMSIC, ως οργάνωση  και μέλος της IFMSA..

Άξονες δράσης της HelMSIC, αλλά και της IFMSA εν γένει, είναι η Ιατρική Εκπαίδευση, η Δημόσια και Αναπαραγωγική Υγεία, η προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Διεθνείς Ανταλλαγές Φοιτητών Ιατρικής..

Σημεία σταθμοί στη δράση των φοιτητών που ασχολούνται διεθνώς με όλες αυτές τις δράσεις της IFMSA είναι οι εξαμηνιαίες Διεθνείς Συναντήσεις (Γενικές Συνελεύσεις της IFMSA). Φέτος οι Γενικές Συνελεύσεις έλαβαν χώρα στην Ταϊλάνδη όπως και στο Μόντρεαλ του Καναδά, με την συμμετοχή φοιτητών ιατρικής από ολόκληρο τον πλανήτη..

Το πιο ξεχωριστό πρόγραμμα της IFMSA αποτελούν αναμφίβολα οι ανταλλαγές.. Μέσω της IFMSA περισσότεροι από 11.000 φοιτητές ιατρικής ετησίως έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν τα μυστικά της ιατρικής επιστήμης γνωρίζοντας παράλληλα ένα σύστημα υγείας διαφορετικό από εκείνο της δικής τους χώρας. Οι ιατρικές σχολές  των χωρών μελών υπογράφουν συμβόλαια μεταξύ τους: Για κάθε φοιτητή ιατρικής από την χώρα Χ ο οποίος επισκέπτεται την χώρα Υ, ανάλογος αριθμός φοιτητών της χώρας Υ επισκέπτεται την χώρα Χ.. Από την στιγμή που η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης υποτίθεται πως αποτελεί υποχρέωση του κάθε φοιτητή ιατρικής, η συμμετοχή του σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγών αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση γνώσεως και την επικοινωνία-συνεργασία με συναδέλφους άλλων χωρών.. Μπορεί να προερχόμαστε βλέπετε από διαφορετικά κράτη, να έχουμε διαφορετικούς τρόπους ζωής, διαφορετικούς πολιτισμούς ή ακόμη και να πιστεύουμε σε διαφορετικές θρησκείες, όμως όλοι  αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις στο χώρο της υγείας. Με ένα και μόνο σκοπό, που δεν είναι άλλος παρά η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή..

International potluck.. With Mathias..

Σίγουρα πάντως η παρουσία των φοιτητών των ανταλλαγών της IFMSA μου έδωσε  την ευκαιρία να πάρω μία γεύση από αρκετούς διαφορετικούς πολιτισμούς, να γνωρίσω  άτομα με διαφορετική κουλτούρα και όχι μόνο.. Το καλύτερο παράδειγμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το διεθνές “τσιμπούσι” που είχαμε οργανώσει. Κάθε φοιτητής έπρεπε να προετοιμάσει ένα αντιπροσωπευτικό γεύμα της χώρας καταγωγής του. Πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο να βρει κάνεις τα ιδανικά υλικά ώστε να ετοιμάσει κάτι αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κουζίνας.. Παρόλα ταύτα και αφού «όργωσα» την αγορά του Kumasi κατάφερα να βρω φέτα, γιαούρτι, σκόρδο, τομάτες, μελιτζάνες, κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Έτσι τελικά το λαχταριστό τζατζίκι και η ιδανική χωριάτικη σαλάτα (υποψήφια στη λίστα της παγκόσμιας Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάμας της UNESCO)  μας εκπροσώπησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.. Είχα μαζί μου και το laptop μου, έτσι εκτός της ελληνικής κουζίνας, οι φίλοι μας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους και στο συρτάκι..χαχαχα

Sirtaki dance in Ghana.. What??

To be continued..

Σχολιάστε