Great oaks from little acorns grow..

Doctors in Ghana..

Main Theatre - With Dr Hammond

Σύμφωνα με άρθρο του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού “The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE” (Doctors and soccer players – African Proffecionals on the move) ένας μεγάλος αριθμός νέων ιατρών στη Γκάνα εγκαταλείπει την χώρα για να εργαστεί στο εξωτερικό.. Έτσι ο αριθμός των ιατρών είναι πάρα πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό της χώρας (περίπου 2600 ιατροί καλούνται να εξυπηρετήσουν τα 20 εκατομμύρια του πληθυσμού!). Φυσικά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και το γεγονός πως η χώρα διέθετε μόλις 3 (ίσως 4 διότι όπως έμαθα άλλη μια νέα ιατρική σχολή δημιουργήθηκε στην πόλη του Tamale) ιατρικές σχολές παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό..

Σε συζήτηση που είχα με Γκανέζους φοιτητές ιατρικής μου αποκάλυψαν αρκετούς από τους λόγους που τους οδηγούν στην απόφαση να εγκαταλείψουν την χώρα τους. Και πιστέψτε οι περισσότεροι από αυτούς τους λόγους είναι οι ίδιοι που έχουν οδηγήσει και πολλούς Έλληνες νέους ιατρούς να μετακινηθούν σε άλλα κράτη.. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιους από τους λόγους που μου ανέφεραν:

1) Οι χαμηλές αποδοχές (κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία)

2) Οι μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα ιατρικά υλικά, οι ελλείψεις σημαντικών ιατρικών μηχανημάτων και εγκαταστάσεων υγείας

3) Είναι ευκολότερο να αποκτήσεις μία υψηλότερη θέση εφόσον έχεις εργαστεί ή κάνει έρευνα σε χώρες του εξωτερικού

Κυριότερες χώρες προορισμού των νέων ιατρών αποτελούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως λόγο των πολλών ευκαιριών σε αυτές τις χώρες αλλά και λόγο της κοινής γλώσσας (αφού επίσημη γλώσσα της Γκάνας είναι τα αγγλικά). Μολαταύτα οι περισσότεροι δεν σκοπεύουν να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους στις χώρες αυτές. Θέλουν να επιστρέψουν μετά από 5-10 χρόνια, έχοντας αποκομίσει ήδη αρκετές γνώσεις και χρήματα, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπατριώτες τους.. Τους ρώτησα επίσης αν είναι ευχαριστημένοι με το επίπεδο της ιατρικής εκπαίδευσης στη Γκάνα. Και έδειξαν να είναι αρκετά ικανοποιημένοι ως φοιτητές ιατρικής, “Τα σημαντικά προβλήματα αρχίζουν μετέπειτα για εμάς, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, ειδικά σε συσκευές υψηλού κόστους όπως οι αξονικοί τομογράφοι, οι μαγνητικοί τομογράφοι κλπ “ όπως χαρακτηριστικά κάποιοι από αυτούς μου ανέφεραν..

Main Theatre - Our team on duty

Περίπου της ίδιας φιλοσοφίας ήταν και ο υπεύθυνος για την εκπαίδευση μου χειρούργος ιατρός Dr Joseph Yorke. Είχε και ο ίδιος μια μακρά θητεία σε χώρες του εξωτερικού. Και μιλούσε 4 γλώσσες παρακαλώ, εκτός της μητρικής του γλώσσας! Είχε τελειώσει τις σπουδές του στην Ουκρανία και μετέπειτα εργάστηκε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία.. Και φυσικά είχε επιστρέψει στην πατρίδα του πλέον, έχοντας φτιάξει μια μικρή περιουσία.. Αν και οι αμοιβές του συνεχίζουν να είναι αρκετά ικανοποιητικές και στην Γκάνα όπου είναι αρκετά περιζήτητος κάτι που διαπίστωσα κι εγώ όλες αυτές τις μέρες (περίπου 3000 Euro το μήνα  καθαρά όπως μου είπε, που αν αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα της Γκάνας είναι αρκετά χρήματα). Σίγουρα πάντως πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα που με βοήθησε να εμπλουτίσω σημαντικά τις γνώσεις μου πάνω σε περιστατικά γενικής χειρουργικής δίνοντας μου αρκετές ευκαιρίες. Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας όπως ο Dr Hammond, ο Dr Michael, ο Harrison αλλά και όλες οι νοσηλεύτριες μου συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

To be continued..

Σχολιάστε