Great oaks from little acorns grow..

Abono Primary School Workshop.. So much love to share..

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.. Νομίζω ούτε η παραπάνω φράση δεν μπορεί να περιγράψει επαρκώς την επίσκεψη μας και τα όσα ακολούθησαν στο σχολείο του μικρού χωριού Abono..

Abono Primary School Workshop.. Our dream team

Ήταν μια ήσυχη βραδιά, όταν εξουθενωμένος από τα αρκετά ταξίδια της παρέας μας τις προηγούμενες ημέρες, είχα αποφασίσει να παραμείνω στο δωμάτιο μου στο student hostel και να μελετήσω πιο αναλυτικά κάποια από τα χειρουργικά περιστατικά που είχα παρακολουθήσει στην κλινική τις προηγούμενες ημέρες. Ψάχνοντας με αρκετή υπομονή μεταξύ των e-books του laptop μου, το μάτι έτυχε να πέσει πάνω σε ένα σχετικό με θέματα εθελοντισμού e-book.. Αφού διάβασα αρκετές από τις σελίδες του, κατενθουσιασμένος από τα υπέροχα κείμενα αλλά και μαγεμένος από τις έννοιες του εθελοντισμού, είχα την πιο “φαεινή” ιδέα.. Να προτείνω στην international φοιτητική ομάδα μας να επισκεφθούμε ένα επαρχιακό σχολείο και να προσφέρουμε κι εμείς ότι μπορούσαμε από την πλευρά μας.. Όλα τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με αυτή την ιδέα και φυσικά συμφώνησαν χωρίς καν να το σκεφτούν!!

Doctor Shaid

Πρώτος απ’ όλους ενδιαφέρθηκε ο Shaid. Ένας φοιτητής ιατρικής από το Ηνωμένο Βασίλειο που βρισκόταν εκεί με ένα ερευνητικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου είχε αρκετές γνωριμίες με καθηγητές του πανεπιστημίου του Kumasi. Μπορέσαμε έτσι να έρθουμε σε επαφή και με άλλους φιλανθρωπικούς φορείς της περιοχής, όπως και να βρούμε το κατάλληλο σχολείο που θα μπορούσε να μας υποδεχθεί.. Ακολούθησε η Eva αμερικανίδα φοιτήτρια ιατρικής από το πανεπιστήμιο του Michigan και η ίδια εβρισκόμενη εκεί με ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΗΙ Open School που έχει παράρτημα και στην Γκάνα.. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δραστήρια κοπέλα, με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους εθελοντικές δράσεις, κάτι που μας απέδειξε βρίσκοντας σχεδόν όλο το εκπαιδευτικό υλικό που χρειαζόμασταν για να ενημερώσουμε τα παιδιά πάνω σε θέματα στοματικής υγιεινής και σωστής διατροφής.. Αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά των ανταλλαγών προσπάθησαν από την μεριά τους αφιερώνοντας πολύ χρόνο και χρήμα, συμμετέχοντας σε όλες τις ιδιαίτερες προετοιμασίες ώστε να επιτύχουμε τελικά το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα!

All together for a better place..

Και όντως όλα εξελίχθησαν ιδανικά! Οι μικροί μαθητές, μας υποδέχθηκαν με το πιο ζεστό τους χαμόγελο.. Συνεργάστηκαν, τραγούδησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί μας ξεχνώντας προς στιγμήν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.. Βλέπετε οι περισσότεροι από τους μαθητές στις επαρχιακές περιοχές της Γκάνας στερούνται του απαραίτητου για την εκπαίδευση τους σχολικού εξοπλισμού, και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται ακόμη και να εγκαταλείψουν το σχολείο για να εργασθούν από πολύ μικρή ηλικία.. Θέλω να πιστεύω πως με αυτή μας την κίνηση προσφέραμε ένα λιθαράκι κι εμείς από την πλευρά μας αλλά και τους δώσαμε κουράγιο για να συνεχίσουν να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν και να εξασφαλίσουν, ίσως δύο από τα πιο ανεκτίμητα αγαθά σε αυτή τη ζωή, τη μόρφωση και την υγεία.. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γνωρίζοντας πως αυτή την στιγμή που σας γράφω και για κάποιους ακόμη μήνες, τα παιδία αυτού του μικρού χωριού θα έχουν τετράδια, στυλό και οδοντόβουρτσες που εμείς οι φοιτητές τους προσφέραμε..

~ Ghana 2010 Health education workshop video (facebook) ~

Δεν γνωρίζω αν έχει κατά το παρελθόν πραγματοποιηθεί παρόμοια κίνηση (workshop) από international ομάδα φοιτητών της ιατρικής και θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω όλα τα παιδία που συνετέλεσαν για  να πραγματοποιηθεί μια τόσο ξεχωριστή δράση..

Thank you Eva, Shy, Fabio, Anne, Julian, Johanna, Christina, Katharina, Anna, Quin, Erika!!!

Abono Primary School Workshop

To be continued..

Σχολιάστε