Great oaks from little acorns grow..

Ghana the hope of Africa..

Η γενική παθολογία και η γενική χειρουργική αποτελούν αναμφίβολα δύο από τις σημαντικότερες ειδικότητες της ιατρικής τέχνης.. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι ως φοιτητές ασκούμαστε  με αρκετή λεπτομέρεια και επιμονή πάνω στα συγκεκριμένα αντικείμενα και ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα – κλινικά έτη. Δεν είναι λίγες φυσικά και οι υπο-ειδικότητες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό και προαπαιτούν γνώσεις στους παραπάνω τομείς. Αυτοί ήταν λοιπόν και οι λόγοι που με οδήγησαν, προτού ακόμη βρεθώ στη Γκάνα, να συμπεριλάβω τις παραπάνω ειδικότητες στις πρώτες θέσεις των επιλογών της αίτησης μου. Και φυσικά με χαροποίησε ιδιαίτερα η θετική απάντηση του τομέα της γενικής χειρουργικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Kumasi..


 

Konfo Anokye Teaching Hospital – On the ward..

Η παρακολούθηση αρκετών χειρουργικών ασθενών και επεμβάσεων κατά το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων της εκπαίδευσης μου σίγουρα μου έδωσε την δυνατότητα να πάρω μία μικρή γεύση από το συγκεκριμένο τομέα, αλλά και να εντοπίσω κάποιες από τις διαφορές, που υπάρχουν μεταξύ των εκεί  χειρουργικών κλινικών και των χειρουργικών κλινικών του δικού μας νοσοκομείου εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Δεν ήταν όμως και λίγες οι επισκέψεις μου και σε άλλους τομείς, όπως στον τομέα της παιδιατρικής, της μαιευτικής, της παθολογικής, της ορθοπεδικής αλλά και σε αρκετά από τα εργαστήρια του νοσοκομείου του Kumasi.. Εκεί είχα την χαρά και την τύχη να γνωριστώ με πολλούς από τους εργαζομένους του νοσοκομείου, όπως με νοσηλευτές, τεχνολόγους, παρασκευαστές, νοσοκόμες, διοικητικό προσωπικό αλλά και με πολλούς ακόμη. Ιδιαίτερα όταν τους πληροφορούσα με το γεγονός πως κι εγώ προτού ακολουθήσω την ιατρική είχα αποφοιτήσει ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, γινόταν ακόμη πιο πρόθυμοι να κουβεντιάσουν αλλά και να μοιραστούν τις απόψεις, τις ιδέες  και τις ανησυχίες τους μαζί μου.. Αυτοί είναι άλλωστε οι αφανείς ήρωες κάθε νοσοκομείου,  που φέρνουν εις πέρας ένα τεράστιο κομμάτι της «δύσκολης» δουλειάς  και η παρουσία τους είναι κάτι παραπάνω από σημαντική..  (Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα καλυφθούν και οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των ελληνικών νοσοκομείων..)

Konfo Anokye Teaching Hospital - In the Laboratory

Konfo Anokye Teaching Hospital - Pediatrics

Τα προβλήματα εκεί είναι αναμφιβόλως τεράστια, όπως και στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Γκάνας.. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις του Komfo Anokye Teaching Hospital, σίγουρα τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Τα περισσότερα από τα κτίρια είναι παλιά και ανεπαρκή για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες νοσηλείας των ασθενών. Από την άλλη το φαινόμενο της μεγάλης αναμονής των ασθενών είναι κι εκεί σύνηθες και καθημερινό.. Παρά ταύτα γίνονται σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.. Τρανή απόδειξη το νέο κτήριο του Νοσοκομείου του Kumasi που πιστέψτε με δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τα διάφορα δήθεν ευρωπαϊκών προδιαγραφών ελληνικά νοσοκομεία..

Konfo Anokye Teaching Hospital - New building

To be continued..

Σχολιάστε