Great oaks from little acorns grow..

August Meeting 2011 Denmark.. Η μοναδική εμπειρία μίας GA..

Πριν λίγες μόλις ημέρες και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα μεταξύ 1-7 Αυγούστου έλαβε χώρα στη Δανία η 60η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA). Περισσότεροι από 1000 φοιτητές ιατρικής από 100 και πλέον χώρες ολόκληρης της υφηλίου είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν και να ζήσουν αυτή την τόσο ξεχωριστή εμπειρία στην πανέμορφη πόλη της Κοπεγχάγης. Στην πόλη της Κοπεγχαγη η οποία μάλιστα ήταν εκείνη που είχε φιλοξενήσει και την 1η Γενική Συνέλευση που διοργανώθηκε ποτέ μετά και από την ίδρυση της IFMSA τον Μάιο του 1951..

Πολλαπλά βεβαίως είναι και τα οφέλη για έναν φοιτητή της ιατρικής από μία τέτοιου είδους εκδήλωση, τα οποία κατά τη προσωπική μου άποψη δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνον στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά συμπεριλαμβάνουν και μια πλειάδα άλλων σημαντικών γνώσεων και ευκαιριών. Οφέλη που έχουν να κάνουν με τη συνειδητοποίηση από πλευράς του φοιτητή ιατρικής του γεγονότος ότι αποτελεί κι ο ίδιος κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου ή μίας τεράστιας παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Οφέλη που ενδυναμώνουν αλλά και προάγουν την αρμονική λειτουργία και συνεργασία αυτού μέσα σε μια τόσο πολυπολιτισμική και πιθανότατα με διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις ομάδα φοιτητών ιατρικής από κάθε γωνιά του πλανήτη. Και αυτά είναι μόνον μερικά παραδείγματα..

SCORP sessions

Βεβαίως ως αξιότιμες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τους φοιτητές ιατρικής οι οποίοι και αναλαμβάνουν εθελοντικά το ρόλο του εκπαιδευτή (trainers), αφού πέραν των  πολλών σημαντικών ομιλητών και προσωπικοτήτων που μπορεί να θαυμάσει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια των meetings, οι trainers είναι εκείνοι που φέρουν εις πέρας ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά και των υπολοίπων sessions. Ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές για μένα ήταν και το training program που παρακολούθησα κατά την δεύτερη ημέρα του meeting με τίτλο Motivation and Avoiding Burnout με τους δύο trainers να δίνουν ένα πραγματικό ρεσιτάλ γνώσεων και ιδεών..

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της GA περιλαμβάνει διάφορες συζητήσεις και αποφάσεις (Plenary sessions) που αφορούν το μέλλον της IFMSA αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινείται η IFMSA ως σύνολο αλλά και οι διάφορες ΝΜΟs  (National Member Organizations) ξεχωριστά. Βέβαια κατά την διάρκεια αυτών δεν λείπουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις..

Επίσης αξίζει να αναφερθεί η σημαντική προσπάθεια που καταβάλετε από την Οργανωτική Επιτροπή (Organizing Committee). Η OC αποτελείται από εθελοντές φοιτητές ιατρικής της διοργανώτριας χώρας και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την σωστή οργάνωση και φιλοξενία των φοιτητών αλλά και ολόκληρης της εκδήλωσης. Έτσι όπως και γίνετε σαφές και από τα παραπάνω η δύναμη της IFMSA βρίσκεται κυρίως σε τοπικό επίπεδο και οφείλεται στις δυναμικές πρωτοβουλίες των εκατομμυρίων μελών της. Φανταστική και Δανέζικη αποστολή που από την πρώτη στιγμή μας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο με το πιο ζεστό της χαμόγελο..

Helmsic - Greek delegation to AM2011

Φυσικά από την GA της Κοπεγχάγης δεν θα μπορούσε να λείπει και η Helmsic, η αποστολή της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής αντιπροσώπευσε την χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βέβαια αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και τυχερός που είχα την ευκαιρία να είμαι κι εγώ ένα από τα μέλη αυτής της υπέροχης αποστολής..

Τέλος θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα ανεπανάληπτα parties που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε εκεί στην Κοπεγχάγη και που πραγματικά έμειναν στην ιστορία. Διασκεδαστικές αλλά και αξέχαστες οι παραστάσεις όλων των χωρών στο cultural party.. Νόστιμες αλλά και ποθητές οι τόσες αμαρτωλές γεύσεις του national food and drink party..

2 Σχόλια

  1. Paris88alex

    Το τραγούδι από μόνο του με έκανε να χαμογελάσω θυμίζοντας μου πόσο τέλεια περάσαμε!!! Ωραίο άρθρο, να το αναδημοσιεύσω στο Intermedica? 😛

    24 Αυγούστου, 2011 στο 3:21 μμ

    • Why not Pari.. 😉 Thanks gia to comment! 🙂

      24 Αυγούστου, 2011 στο 7:20 μμ

Σχολιάστε