Great oaks from little acorns grow..

Cape Coast 6.. Ξε(Φύγαμε) από το στόμα του καρχαρία..

Elmina beach

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και μετά από μία σύντομη στάση στις εστίες του Cape Coast βάλαμε πλώρη για την παραλία της Elmina.. Μια εξωτική παραλία, με τις γνωστές ανέσεις των δικών μας παραλίων. Μέσα στα φοινικόδεντρα υπήρχε ξενοδοχείο – restaurant όπου και γευματίσαμε με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό.. Εκεί δοκίμασα και την πρώτη μου καρύδα επί Αφρικανικού εδάφους. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό διότι το άτομο που τις πουλούσε σκαρφάλωνε με χαρακτηριστική ευκολία στα φοινικόδεντρα για να σου προσφέρει μια ολόφρεσκη και απολαυστική καρύδα.
Υπέροχη η αίσθηση να κολυμπάς στον ωκεανό δε λέω, αν και τα νερά είναι εμφανώς πιο θολά από αυτά των δικών μας μεσογειακών ακτών και οι καρχαρίες είναι λίγο περισσότεροι εκεί. Χωρίς ευτυχώς να συναντηθούμε με τους κυρίους..  Είχα μαζί μου και την υποβρύχια κάμερα μου, που πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπο. Έτσι αφού δεν διστάσαμε να δανειστούμε από τους ψαράδες της περιοχής ένα βαρκάκι, συνεχίσαμε το σπορ της φωτογραφίας για αρκετή ακόμη ώρα.

Elmina Beach - Paula & Cashito

Elmina Beach - fishing boat

Δεν θα ξεχάσω και τον συναρπαστικό αγώνα Frisbee που παίξαμε με τα παιδιά, χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 10 ατόμων, με τις τρομερές μονομαχίες στην λεπτή άμμο, να ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και φυσικά να μας χαρίζουν πολλές στιγμές γέλιου!! Για να σας πω την αλήθεια ένοιωσα λίγο αμερικανάκι εκείνη την στιγμή..

Elmina Castle

Το πρωί της επόμενης ημέρας επιστρέψαμε στην πόλη της Elmina όμως αυτή τη φορά στόχος μας ήταν το κάστρο της περιοχής.. Το κάστρο της Elmina χτίστηκε από τους Πορτογάλους το 1482. Ήταν ο πρώτος εμπορικός σταθμός στον κόλπο της Γουϊνέας και αποτελεί το αρχαιότερο υπάρχον ευρωπαϊκό κτίσμα της υποσαχάριας Αφρικής. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην το επισκεφτούμε. Το συγκεκριμένο κάστρο αρχικώς χρησιμοποιήθηκε για εμπορικούς σκοπούς, μετέπειτα όμως έμελε να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς των δρόμων του δουλεμπορίου του Ατλαντικού ωκεανού (Atlantic Slave Trade). Οι Ολλανδοί το 1637 κατέκτησαν το κτήριο ενώ έως το 1642 είχαν εξαλείψει την οποιαδήποτε Πορτογαλική κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή. Το δουλεμπόριο συνεχίστηκε και από τους Ολλανδούς έως και το 1814. Το 1871 το κάστρο πέρασε στα χέρια των Βρετανών οι οποίοι και διατήρησαν την κατοχή ως το 1957 (έτος ανεξαρτησίας της Γκάνας). Σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο αποτέλεσε την κυριότερη τοποθεσία όπου και έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας Cobra Verde (is a 1987 German drama film based upon Bruce Chatwin’s 1980 novel, The Viceroy of Ouidah.) Ακόμη δεν την έχω δει. Αφού την δω όμως θα σας πω εντυπώσεις.. Το μνημείο έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς..

Έτσι και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η επίσκεψη στην περιοχή του Cape Coast, με όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές, να μας έχουν φέρει όλους τόσο κοντά, που ήταν σίγουρα και το σημαντικότερο γεγονός..

To be continued..

Σχολιάστε