Great oaks from little acorns grow..

Malaria and the beautiful herpes..

Mosquito Net

Ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ειδικά σε μακρινούς προορισμούς, συχνά θέλει ουσιαστική προφύλαξη.. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε καθόλου “αποικιοκρατική” συνείδηση, κάτι δηλαδή που διαθέτουν οι Ολλανδοί, οι Ισπανοί, οι Άγγλοι αλλά και οι περισσότεροι ευρωπαίοι.. Πολλές φορές μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν ακούσουν πως πρέπει να εμβολιαστούν για να επισκεφτούν με ασφάλεια τη χώρα της προτίμησής τους, αλλάζουν προορισμό γιατί διστάζουν να βάλουν σε ταλαιπωρία το ανοσοποιητικό τους σύστημα.. Η Γκάνα ανήκει στην παραπάνω κατηγορία των εξωτικών προορισμών που απαιτούν την λήψη αρκετών μέτρων προφύλαξης από τον ταξιδιώτη.. Έτσι κι εγώ συνολικά χρειάστηκε να εμβολιασθώ 5 φορές προτού επιχειρήσω αυτό το ταξίδι. Εμβολιάστηκα για τον τυφοειδή πυρετό, τον τέτανο, τον κίτρινο πυρετό, την ηπατίτιδα Α, όπως και για την παρωτίτιδα, την ερυθρά και την ιλαρά (τριπλό M.M.R.). Επίσης λόγω του ότι η Γκάνα θεωρείτε μια χώρα μολυσμένη από την ελονοσία (μαλάρια) χρειάστηκε να ακολουθήσω αγωγή χημειοπροφύλαξης (μεφλοκίνη σε χάπια) καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής μου, όπως και να χρησιμοποιώ κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να εξαλείψω της όποιες πιθανότητες μόλυνσης μου από το παράσιτο.. Παγκοσμίως δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που γίνονται από διάφορες εθελοντικές οργανώσεις για την εξάλειψη αυτής της ασθένειας που σκοτώνει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Πλειάδα επωνύμων και ανωνύμων έχει επιστρατευθεί  στην μεγάλη αυτή μάχη..

 

Ευτυχώς κατάφερα να αποφύγω όλες αυτές τις ανεπιθύμητες σοβαρές ασθένειες, όμως δεν κατάφερα να αποφύγω τον επιχείλιο έρπητα.. Έκανε την εμφάνιση του μετά την επιστροφή μου από την περιοχή του Takoradi, προφανώς λόγο της αλλαγής περιβάλλοντος αλλά και λόγο των πολλών ωρών που είχα περάσει εκτεθειμένος κάτω από τον καυτό Αφρικάνικο ήλιο.. Όμως πιστέψτε με δεν στάθηκε αρκετός ώστε να μου χαλάσει τις υπέροχες εκείνες στιγμές..


Ελονοσία είναι μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα του γένους Πλασμώδιο (Plasmodium) και η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του γένους Ανωφελές (Anopheles).

Κίτρινος πυρετός είναι ένα ιογενές νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο με τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Συναντάται στις τροπικές περιοχές της νότιας Αμερικής και της Αφρικής, ενώ απουσιάζει από τις χώρες της Ασίας.

Τυφοειδής πυρετός οφείλεται στη σαλμονέλα του τύφου (S. Typhi). Ο άνθρωπος είναι ο κύριος ξενιστής της σαλμονέλας και μπορεί να τη διασπείρει στο περιβάλλον με τα κόπρανά του. Η μετάδοσή της επέρχεται με τη λήψη μολυσμένου νερού, τροφής ή γάλακτος. Επίσης, βασικές πηγές μόλυνσης θεωρούνται η ανεπαρκής λειτουργία του συστήματος ύδρευσης-αποχέτευσης και η επικοινωνία του βόθρου και των πηγαδιών με το υδρευτικό σύστημα. Το νερό των πηγαδιών μπορεί να μολυνθεί πολύ συχνά από σαλμονέλες.

Τέτανος, είναι μια λοιμώδης ασθένεια η οποία προκαλείται από το βακτήριο κλωστρίδιο του τετάνου (clostridium tetani), το οποίο παράγει την νευροτοξίνη τετανοσπασμίνη, η οποία προκαλεί τα πρωταρχικά συμπτώματα της ασθένειας. Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζονται από σπασμούς των μυών και ειδικά των σκελετικών μυών. Η μόλυνση γενικά συμβαίνει μέσω ενός μολυσμένου τραύματος και συχνά περιλαμβάνει ένα κόψιμο ή μια βαθιά πληγή.

Ηπατίτιδα Α, είναι μια ιογενής λοίμωξη του συκωτιού. Ο ιός που την προκαλεί εισέρχεται στον οργανισμό μας μέσω του πεπτικού σωλήνα. Μεταδίδεται συχνότερα από το ένα άτομο στο άλλο με τα κόπρανα (κόπρανα- άπλυτα χέρια-στόμα). Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί επιδημίες ηπατίτιδας που οφείλονται σε μολυσμένες από κόπρανα τροφές (π.χ., κατανάλωση θαλασσινών) ή νερό.

Παρωτίτιδα, είναι μία μεταδοτική νόσος που οφείλεται σε ιό και προκαλεί επώδυνη διόγκωση των αδένων που εκκρίνουν το σάλιο.

Ερυθρά, είναι ένα οξύ, μεταδοτικό ιογενές νόσημα. Η ερυθρά, παλαιότερα γνωστή και ως γερμανική ιλαρά, είναι μία πολύ μεταδοτική νόσος. Είναι συνήθως ήπια ασθένεια. Η προσβολή από την ασθένεια συνήθως δημιουργεί ισόβια ανοσία. Η ερυθρά δεν εμφανίζεται πλέον συχνά γιατί τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Μεταδίδεται άμεσα με την εισπνοή σταγονιδίων που έχει εκπνεύσει ο άρρωστος. Μπορεί να την κολλήσει επίσης ένα άτομο όταν έχει έρθει σε επαφή με τις εκκρίσεις ενός ασθενούς (όπως το σάλιο) και μετά βάλει τα χέρια του στο στόμα ή τη μύτη του. Η ερυθρά μεταδίδεται από 5 ημέρες πριν από την εκδήλωση του εξανθήματος μέχρι μία εβδομάδα μετά.

Ιλαρά, είναι οξεία εξανθηματική νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς, ο οποίος είναι ένας RNA ιός και ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Μεταδίδεται 1. κυρίως από το αναπνευστικό με σταγονίδια που εκπέμπουν οι ασθενείς και 2. με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα.

Επιχείλιος έρπητας, είναι μια ήπια διαταραχή. Αποτελεί τη συχνότερη υποτροπή λοίμωξης από τον απλό ερπητοϊό 1. Επάγεται συνήθως σε καταστάσεις stress. Στο δέρμα ενός χείλους ο ασθενής μετά από αίσθημα πίεσης, θερμότητας ή κνησμού, που διαρκεί 12 περίπου ώρες, εμφανίζει ερυθρότητα και στη συνέχεια χαρακτηριστικό εξάνθημα. Ο κύκλος της νόσου, που είναι συνήθως ο ίδιος σε κάθε υποτροπή, διαρκεί 5-12 ημέρες μέχρι την ίαση.

To be continued..

Σχολιάστε